«

Iskanje

Vedeti, kako:

delo z laki in lazurami, ki se redčijo z vodo

 

Prednosti lakirnih sistemov, ki se redčijo z vodo, v primerjavi z materiali, ki vsebujejo topila, se bolje izrazijo v lakirnici. Lazure in laki, ki se redčijo z vodo, med drugim predstavljajo prednost pri zahtevah delovne inšpekcije, emisijskih vrednostih, koncepciji filtrirnih in električnih naprav, nevarnosti eksplozije in požara ter pri ogrožanju zdravja zaposlenih.

3. Sušenje
Če suhost ocenite le na oko ali z dotikom in že po nekaj urah aplicirate drugi sloj laka, lahko prvi sloj laka zaradi vode v drugem sloju nabrekne in se dlje časa suši.

 

4. Tesnila
Materiali za zapolnitev in ustnična tesnila morajo ustrezati sistemu laka na vodni osnovi, da preprečite nabrekanje, razbarvanje in zlepljenost ob/z premazom.

 

5. Okovje
Okovje in elementi za pritrjevanje morajo biti odporni proti koroziji. Tlak pritiskanja med okvirom in krilom mora biti po celotnem gradbenem delu (krilu) enakomeren in ne previsok.

Koristnost dodatnih tehničnih postopkov, kot so nepotrebno prezračevanje prostora, zmanjšano temperiranje prostora in radikalno skrajšanje časa lakiranja je sicer pogosto sugerirano, vendar v praksi brez omejevanja rezultata lakiranja ni izvedljivo. Za preprečevanje napak pri lakiranju vas želimo opozoriti na nekaj točk:

 

1. Odvajanje vlage in temperiranje
Mišljenje, da pri lakih, ki se redčijo z vodo, ni treba zračiti prostora, ker niso prisotna organska topila, je napačno. Dokler je v sloju laka prisotna voda, se ta ne more strditi. Zato je zelo pomembno, da poskrbimo za dobro prezračevanje prostorov, v katerih sušimo izdelke.

 

2. Debelina mokrega sloja
Reologija številnih disperzijskih lakov dovoljuje nanos večjih debelin mokrega nanosa. Takšni debeli sloji laka pa se ne morejo dovolj strditi v predvidenem času sušenja 12-18 ur, kar lahko privede do težav pri transportu, zlaganju in razkladanju oken. Če se mora sloj laka dobro posušiti čez noč, debelina mokrega sloja laka, ki se redči z vodo, ne sme presegati 150 μm.