«

Iskanje

Sikkens – zgodba o uspehu

Naše podjetje je od svoje ustanovitve leta 1792 doseglo veliko: rast zaradi stalnega povpraševanja, velik razvoj in pomembne združitve. Sami si ustvarite sliko o najpomembnejših podatkih naše zgodovine.


1792

V Groningenu stanujoč pleskar Wiert Willem Sikkens je začel sam proizvajati lake, ki jih je prodajal svojim pleskarskim kolegom in drugim strankam. Rodila se je znamka Sikkens.

 

1837
Geert Willem, ki je posel prevzel od svojega očeta, je svojega svaka Willema Penaata vpeljal v proizvodnjo lakov. Nastalo je podjetje G. W. Sikkens & Co. – ime, ki je kmalu postalo sinonim za kakovost in rokodelsko znanje.

 

1869
Zgradili so prvo tovarno izven Groningena. Kmalu zatem je sledila gradnja podružnice v Emdenu, da bi tudi v Nemčiji zadostili naraščajočemu povpraševanju.

 

1903
Otvoritev še ene tovarne v industrijski coni Helpmann v Groningenu. Kasneje je bil kompleks dopolnjen z laboratorijem za nadzor kakovosti in za razvoj novih izdelkov.

 

1928
Sikkens je uvedel celulozni lak, ki so ga izdelovali v posebni tovarni. Novi razpršilni lak se je začel uporabljati predvsem v industriji.

 

1934
S sintetičnim lakom Rubbol AZ se je začela nova doba v pleskarstvu. Že takrat je podjete Sikkens ljudi v celotni branži neprestano obveščalo o najnovejših izdelkih in metodah obdelave.

 

1939
Celo podjetje se je iz Groningena preselilo v Sassenheim. Prisilno pavzo med drugo svetovno vojno je Sikkens izkoristil za razvoj umetnih smol v svojem laboratoriju.

 

1947
Razvojno delo v času vojne je privedlo do ustanovitve tovarne umetnih smol »Synthese«, ki se danes imenuje Akzo Nobel Kunstharze. Poleg tega je Sikkens uvedel učinkovit načrt vzdrževanja, ki je omogočal dolgotrajno zaščito stavb in je prihranil dodatne stroške.

 

1957
Priključitev nemškega trga z otvoritvijo prve podružnice v Pinnebergu pri Hamburgu. Hkrati je Sikkens v petdesetih in šestdesetih letih prevzel znane tovarne, kot so Alpha Wandfarbe, Flexa Heimwerkerfarben, Smits` Bautenlacke und nautische Farben, kakor tudi Cetabever Beize. V Belgiji, Italiji in Nemčiji so bile odprte nadaljnje proizvodne enote. Vsa mesta proizvodnje so skupaj s tovarnami surovin, kot je »Synthese« tvorila holding družbo Sikkens.

 

1962
Skupini Sikkens se je pridružila veriga Koninklijke Zout Kette (KZK).

 

1965
Ta se je združila z Koninklijke Zwanenberg Organon (KZO).

 

1969
KZO se je potem združila z AKU, Algemene Kunstzijde Unie – tako je nastal Akzo. V Nemčiji so kupili tovarno barv Lesonal in v Franciji Astral, ki sta skupaj s Sikkensovo skupino tvorili Akzo Coatings. S tem je bil položen temeljni kamen za rast v zahodni in vzhodni Evropi, v severni in južni Ameriki, kakor tudi v Aziji in Afriki.

 

1993
Akzo se je s švedsko družbo Nobel, ki je od leta 1871 specializirana za proizvodnjo lakov in politur, združil v Akzo Nobel. Zanesljiva imena znamk kot so laki Rubbol, lazure Cetol, zidne barve Alpha so se, tako kot njihova kakovost, ohranila od leta 1792.

 

2000
Poslovna enota industrijskih lesnih premazov se priključi k AkzoNobel Industrial Finishes.

 

Do 2010
Uvajanje različnih novosti in konceptov kot so npr. tehnologija Duraflex, tehnologija povezovanja ionov ali koncept jamstva LONGLIFE.

 

2011
Disney in McDonald‘s sta se odločila za podjetje Sikkens kot dobavitelja premazov za lesene gradbene elemente po celem svetu.

 

2013
Iz poslovne enote Sikkens Holzbau je nastala enota Sikkens Wood Coatings, da bi se osredotočili in raziskovali premaze za les.